Lurer du på hva flyttetransport koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på flyttetransport, inkludert hva denne som regel innebærer og hva du eventuelt må sørge for selv. Det kan være store prisforskjeller i markedet, men husk at det viktigste du gjør, er å avklare prisen på forhånd med et seriøst firma. Under kan du lese mer om hvordan du kan spare penger på flyttetransport, og om det overhodet er verdt det. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Finn de beste eiendomsmeglerne til salg av bolig, verdivurdering eller takst.
Prisen på flyttetransport avhenger både av hva, hvor mye, hvordan og hvor du ønsker å få flyttet, men det vil være en grei antagelse å regne med rundt 750 -1500 kroner i timer for to personer, inkludert flyttebil. Prisene er forskjellige hos de ulike aktørene og avhenger primært av volum og avstand til nytt sted. Hvis du for eksempel skal flytte fra Kristiansand til Bergen, vil det koste mer enn om du flytter lokalt i Drammen. Om du har heis i bygningen og om du bor i blokk, vil også kunne påvirke prisen, og om det er vanskelig å parkere utenfor, kan dette bety at det vil ta lenger tid å flytte. Det er med andre ord mange småting som kan påvirke prisen for et flyttebyrå.
Flyttebransjen er en av de bransjene hvor man virkelig kan spare penger ved å gå inn for å sjekke de ulike tilbyderen i nabolaget og be om pristilbud. Husk at det er mange som gjennomfører en gratis befaring før de gir et tilbud også, noe som kan være lurt om du behøver hjelp med å anslå tid og pris. Til slutt er det greit å huske at prisene også kan være sesongbasert og fort være betraktelig høyere på sommeren i forhold til om vinteren.
Å prute på flyttebyråer er ikke uvanlig, og ofte kan du få et bedre tilbud om du gjør nettopp dette. Det viktigste du må huske på da, er å bruke faktabaserte og ikke overdrevne priser og legge deg på et realistisk nivå. Flyttebyråer har ofte god kontakt med hverandre og vil forstå om du forsøker å presse prisen ned på et nivå som ikke betaler for den reelle jobben de gjør. Det er også viktig å si nei til svart arbeid i denne bransjen, først og fremst fordi det er ulovlig, men også fordi du da er med på å drive timelønnen ned i en allerede presset bransje, samtidig som du legger til rette for arbeid som ikke betaler inn skatt til vår felles kasse. I tillegg til dette mister de som jobber svart, mulighet til offentlig pensjonssparing, og til slutt står du selv uten forsikring om noe skulle bli ødelagt eller forsvinne på turen. Husk at det kan være mange ting du flytter, som er verdifulle eller har stor affeksjonsverdi, og med svart arbeidskraft har du ingen kontroll på verken hvem som henter eller hvem som leverer tingene dine, og du har heller ingen rettigheter om noe skulle forsvinne eller bli ødelagt. Dessuten er det jo ulovlig, og dersom det kan bevises at du vet, eller burde ha visst, at du kjøper svart arbeid, så betegnes det som medvirkning til skattesvik og har en strafferamme på opptil to års fengsel.
Det finnes mye som kan trenge flytting gjennom et langt liv, og det er mange ulike aktører å ta stilling til om man leter etter flyttebyrå. Flere bedrifter tilbyr både privat flytting, flytting av bedrift, pakking av det som skal flyttes og flytting til eller fra utlandet. Noen firmaer tilbyr også flyttevask eller utleie av flyttebil, og på denne måten kan du finne et flyttebyrå som skreddersyr det du behøver for å flytte. Om du ikke ønsker, eller har mulighet til, å pakke alle tingene dine selv kan du leie inn hjelp til dette også, men dette gjelder aldri for møbler. Møblene må du selv pakke inn, om du føler det er behov for det, eventuelt bestille det spesielt fra flyttebyrået.
Hvis du velger å pakke alt selv, så er det viktig å putte alt som kan passe i en eske, i en eske. Det lønner seg i tillegg å emballere, eller pakke inn så godt man kan, møbler man er engstelig for, madrasser og lignende. Om du har speil du skal flytte, vil det være en god ide å pakke disse inn i papir eller bobleplast for å være så sikker som man kan på at det skal gå bra. Hvis du bestiller flytting med pakking er disse tingene inkludert og du behøver ikke tenke på det selv. I tillegg er de som jobber med flytting eksperter på å pakke inn møbler og sårbare ting, så det kan være greit å få litt hjelp til dette om man ikke har gjort det før. Det er en god ide å skrive opp alle eiendelene i forkant av flyttingen og få dette underskrevet av sjåfør for mer sikkerhet.
Når alt har blitt flyttet dit det skal kan man også bestille utpakking fra flyttebyrået, og på den måten få ting mer eller mindre tilbake på plass før du eller bedriften din flytter inn. Ellers er det mulig å også bestille bare flyttehjelp eller flyttebil om du pakker alt selv.
Det er mange forskjellige grunner til at folk eller bedrifter velger å benytte seg av flyttetransport, og da er det greit å være klar over hva som normalt sett er inkludert i prisen for flytting. Helt nøyaktig hva som er inkludert vil selvfølgelig avhenge av hva slags flytting du har bestilt, men det finnes enkelte gjengangere du kan regne med er inkludert.
Det ene av dette er forsikring. Et seriøst flyttebyrå har visse regler å forholde seg til, og forsikring er både nødvendig og pålagt fra myndighetene sin side. Flyttebyråene forholder seg som regel til tre forsikringer. Disse er vanlig ansvarsforsikring, utvidet godsansvarsforsikring og transportforsikring. De to første tegnes av flyttebyrået, men vær obs på at den siste, transportforsikringen, må du som regel tegne selv. Dette er også noe som er anbefalt av Norsk Flytteforbund da flyttebyråenes ansvarsforsikring ikke dekker mer enn 1200 kroner per kubikkmeter skadet flyttegods. Det betyr at du skal ha særdeles liten last om prisen på eiendelene dine ikke overstiger det, og derfor er det viktig å kjøpe ekstra forsikring. Vanligvis kan du få forsikring for cirka 0,5 prosent av verdien på flyttegodset, noe som fort er en liten pris å betale om noe skulle gå galt. I tillegg til dette er du med denne forsikringen forsikret fra dør til dør, noe som betyr at eiendelene dine er forsikret mot tyveri og skade til en hver tid.
Hvis du har spesielle eiendeler som krever spesiell håndtering, som kunstverk eller et piano eller lignende, er dette som regel noe som kommer i tillegg til prisen på anbudet. Det er fordi det krever spesialbehandling og ofte flere mennesker til å flytte. Et piano alene kan koste fra 4.000 kroner å få flyttet, og hvis du har mange store møbler i tillegg kan det fort koste litt ekstra. Hvis du har mulighet til å flytte verdigjenstander og andre ting du er redd for på egenhånd, er dette anbefalt. Kanskje du kan få med deg en venn eller to som kan hjelpe deg, så er du sikker på at det blir tatt vare på på den måten du selv ønsker.
De fleste aktørene i markedet oppgir ikke pris på nettsidene sine, men ønsker at man heller fyller inn et skjema eller ringer de for et uforpliktende tilbud. Det du allikevel kan ta utgangspunkt i er at prisene vil begynne på cirka 750 kroner for to menn og en flyttebil, og så kan man legge på utover det. Men ikke glem at hos flere byråer er det mer vanlig med 1200 kroner i timen enn 750 kroner. Om du har store møbler som nevnt, så vil det ta lang tid, om du kun skal flytte esker og har heis tilgjengelig samt gode parkeringsmuligheter, så vil det ta kortere tid. Det viktigste du kan gjøre er allikevel å sjekke hva som er inkludert i prisen hos de forskjellige aktørene, og sørg for å få tilbudet skriftlig. Det kan være greit å legge inn i beregningen at de fleste aktørene tar betalt fra klokkeslettet de kjører fra kontoret sitt, og ikke fra de ankommer.
Selv om det er stor forskjell på 750 kroner og 1200 kroner i timen, er de største prisforskjellene mellom de som gjør jobben svart, og de som gjør det lovlig. Her er det kanskje lett å la seg friste, men det vil som regel ikke lønne seg. Tenk bare på hva som skjer om noe forsvinner eller blir ødelagt. Du har ingen rettigheter, og siden det er ulovlig har du heller ingen mulighet til å anmelde det. Det vil alltid lønne seg å kjøpe denne tjenesten lovlig. Ti lslutt er det greit å nevne at det finnes lovlige byråer som opererer med så lave timepriser som 750 kroner, noe som ligger på nesten de samme prisene som de som tar 600 kroner ulovlig - men du er forsikret og kan kreve erstatning om noe går galt.
Det er mange som tror de kan spare penger på kjøpe denne tjenesten svart. Det er ikke anbefalt. Ikke bare er det ulovlig, men du vet ikke hvem som kommer inn i ditt hjem for å hente tingene dine, og du har strengt tatt ingen garanti for at de kommer frem til den nye boligen eller bedriftslokalet etterpå heller. Dette er ikke det beste stedet å spare penger. Husk at det finnes flere anbudstjenester på nett som kan finne gode tilbud til deg, tilbud som til slutt blir bedre enn de ulovlige byråene. Her kan du spare både tid og penger.
Det som kan lønne seg er å være ute i god tid så du har mulighet til å gjøre en reell sammenligning av ulike tilbud fra forskjellige flyttebyråer. Dersom du er sent ute kan du fort ende opp med den første og dårligste. I de store byene som Oslo, Bergen og Trondheim koster flyttebyrå gjerne litt mer, men samtidig har du også et relativt større utvalg av flyttebedrifter og dermed også bedre muligheter til å forhandle.
Før du inngår en avtale så sørg for å få alt skriftlig, en epost holder. Her er det viktig å sjekke at flyttebyrået ikke belaster deg for bompenger og drivstoff i tillegg. Dette er noe som burde være bakt inn i prisen. Vær alltid ærlig på hvor store møbler du har og hvor mange. Hvis du har dobbeltseng, tre kjøleskap og to sofagrupper er det lurt å gi beskjed om dette så flyttebyrået kan avklare hvordan de skal få ting ut av leiligheten best mulig. Finnes det heis? Må de ned trappen? Hvordan de kan flytte tingene dine vil påvirke prisen, samtidig som du gir de mulighet til å ta med det beste utstyret for den type flyttejobb du har bestilt, så vil du få et mer riktig prisanslag.
Om det å leie flyttebyrå er verdt det eller ikke, vil avhenge helt av din økonomiske situasjon og kanskje også dine personlige omstendigheter. Om du ikke har mulighet til å flytte alene, stiller du ganske annerledes enn om du har det. Hvis du har mange og store møbler som må flyttes, kan det fort lønne seg uansett å hyre et flyttebyrå, for å spare rygg og knær og gjerne møblene også. Det vil fort gå med et par tusen kroner på å flytte en leilighet eller et hus, så det er viktig å regne ordentlig på dette før du bestiller.
Det viktigste du gjør før du velger flyttebyrå, er uansett å sjekke med flere forskjellige aktører for å se om du kan få en pris du er komfortabel med. Dersom du har mulighet, kan det lønne seg å be om en fast pris. På denne måten har du kontroll på utgiftene. Og dessuten: om flytteprosessen skulle ta lenger tid enn forventet, så vil du i så fall spare penger. Men vær oppmerksom på at du i noen tilfeller vil kunne måtte betale ekstra om flyttesjauen ikke tilsvarer det flyttebyrået hadde planlagt ut fra dine egne beregninger. Det er ikke en god idé å avtale å betale forskudd på kontraktssummen, du kan heller gå med på å betale en liten andel på forhånd mot å betale full pris når alt er levert og flyttet. Sørg for å få flyttingens omfang og verdi definert når du innhenter anbud, og avklar om du skal pakke selv eller om du ønsker at flyttebyrået skal pakke for deg. Ofte kan pakkematerialet hos flyttebyråene være billigere enn i butikken, men å betale noen for å pakke for deg vil naturligvis koste mer enn å gjøre det selv. Husk å kreve forsikringsbevis og sjekk hva din egen forsikring dekker, og tegne tilleggsforsikring om du har særlig dyrebare eller skjøre gjenstander. Til slutt er det viktig å reklamere på eventuell skade så fort som mulig, senest tre uker etter flytting.
Finn de beste eiendomsmeglerne til salg av bolig, verdivurdering eller takst.
Finn de beste eiendomsmeglerne til salg av bolig, verdivurdering eller takst.
Gjør smarte flyttevalg